המטען היחידי של חולי אלצהיימר ודמנציה
דוח חדש ומקיף של המרכז הבינלאומי לחקר אריכות ימים (ILC-UK) קבע כי האזנה למוסיקה בקרב חולי דמנציה מעכבת את תהליכי הדמנציה ומשפרת את תפקוד המוח והזיכרון. המוסיקה מסייעת לחולים בירידה בהורמוני הלחץ ובכך מפחיתה את החרדה והתוקפנות הנלווים למחלה ומסייעת בשימור יכולת הדיבור, הביטוי והבנת השפה.
ככלל, גם סקירה מקיפה זו כמו גם מחקרים קודמים מצביעה על כך כי המוסיקה יוצרת גמישות מוחית נרחבת. כך, גם במצב בו אזורים מסוימים חוו פגיעה מהמחלה, עדיין האדם יכול להבין מוסיקה, להנות ממנה ולשפר את בריאותו, זכרונו ואיכות חייו.
חרף כל היתרונות מדגיש הדוח כי לא נעשה מספיק להרחבת השימוש במוסיקה בכל המרכזים הטיפוליים הקיימים כיום. מדובר בכלי טיפולי שאין לו כמעט עלות כלכלית והוכח כבעל השפעה יוצאת מן הכלל. למרות זאת, אינו תופס מקום מרכזי כשיטת טיפול מרכזית בקרב חולי דמנציה.
דוח ארגון הבריאות הבינלאומי (WHO) מצביע על כך שכיום חיים 35 מליון חולי דמנציה בעולם בעוד שאנו צועדים בצעדי ענק לכיוון שנת 2050 עם צפי של 115 מליון חולים. על המערכת הרפואית לעשות כל שבידה על מנת להקל על חייהם של החולים. לחולה הדמנציה מגיעים לא רק חיים אלא הוא זכאי לאיכות חיים. הוא זכאי לחיוך, להתרגשות, לשמחה ולרגעים של נחת. משרד הבריאות, קופות החולים, בתי החולים ואנו כחברה –חייבים להיות מעורבים בהטמעת השילוב של מוסיקה בקרב חולים אלו.
מחקרים הראו שהתקופה המוסיקלית המשמעותית ביותר שלנו היא זו שהאזנו לנו בין גילאי 10 ועד 30. מוסיקה שאהבנו ונהנינו ממנה בשנות נעורינו נותרת עצמתית וברת השפעה גם כשאנחנו מתבגרים. המוסיקה הנכונה לחולי הדמנציה\אלצהיימר היא זו שאהבו בשנות נעוריהם והיא יכולה להיות מוסיקה בכל שפה ובכל ז'אנר ובלבד שתחבר את המאזין לערגתו לעבר. זו יכולה להיות מוסיקה קלאסית, שירים בערבית, ברוסית, ביידיש ובכל סגנון. המוסיקה יכולה להשיב לשומע את הזהות שלו את השורשים שלו, את תחושת הבית לה הוא כל כך מתגעגע ולה הוא כה זקוק.
מה עלינו לעשות אם יש לנו קרוב משפחה חולה?
אם מדובר על שלבי מחלה מוקדמים ועדיין ניתן לשוחח עם הקרוב בצלילות, יש לראיין אותו ולהבין אילו שירים אהב, אילו שירים ריגשו אותו, שימחו אותו, הפעימו אותו.
לאחר הראיון יש לבנות רשימת השמעה. היום בעידן YouTube מדובר בתהליך קל, זמין ונגיש ואנו יכולים להשיג כמעט כל רצועת השמעה שנבחר.
יש להבין שרשימת ההשמעה הזו היא מטען של ממש לאדם לו אנו רוצים לעזור. שירים אלו יהיו המטען העתידי שלו בשעה שדבר כבר לא יוכל לסייע ולהטעינו ולכן, החשיבות של הנושא אדירה.
ראיון בנושא 04/02/2018 ערוץ 10 "לבחור נכון"
למרחיבי הדעת ניתן לעיין במידע נוסף בכתבה שפורסמה במגזין הגרדיאן האנגלי
https://www.theguardian.com/society/2018/jan/18/dementia-study-calls-for-more-funding-of-music-therapy-reduce-symptoms
http://www.ilcuk.org.uk/index.php/publications/publication_details/what_would_life_be_without_a_song_or_dance_what_are_we
The evidence shows that music helps to minimise some of the symptoms of dementia, such as agitation, and can help to tackle anxiety and depression. We can also observe the considerable value of music in improving the quality of life for people with dementia, by helping to increase social interaction and decreasing stress hormones. Meanwhile, evidence suggests that there is a ‘memory bump’ for music. It appears that people with dementia retain the clearest memories for music they enjoyed and heard between roughly the ages of 10 and 30. This valuable insight offers us the opportunity to connect with loved ones with dementia, by understanding what might be most meaningful for them. We are calling on the music industry, the public sector, clinicians, charities, the technology sector and others to recognise and champion the right of people with dementia to have access to music. We also want to raise public awareness about how music can be used to bring about valuable benefits and improve the lives of people with dementia.
בנושא זה מומלץ לצפות בסרט התיעודי של דן כהן
ALIVE INSIDE
כי תמונה אחת שווה מאלף מילים. הסרט עוקב אחר השפעתה של המוסיקה על חולי אלצהיימר קשים ואין שום עין שנותרת יבשה כשרואים את השפעתה המיטיבית של המוסיקה